Bátori-barlang

<<  >>

Kutatási napló

2011. május 26.

Új korszak a barlangművelésben (avagy megalakult a Bátori-Fitness-Club)

Talán nem túlzok, ha a nemrégiben bemutatott Benyó-féle barlangi felvonószerkezetet a legutóbbi idők egyik legátütőbb sikerű ipari újításának tartom egyesületünk életében. Berci barátunk addig barkácsolt otthon, amíg össze nem hozta csodálatos opus egyesét, amit tegnap lelkiismeretesen le is teszteltünk. Magam részéről mindig is vonzódtam a kinetikus művészet iránt (Jean Tinguely gizmoját akár napokig is el tudnám nézegetni, de akár egy vízóra bájos kerekének pörgése is képes feledtetni az élet nehézségeit - "csak nehogy maradjon időm gondolkodni"), de ez itt kérem egyszerűen kolosszális! Pláne működés közben!

Az igen alapos tesztüzem azért felfedte a szerkezet néhány gyenge pontját, pl. a spulni oldallemezeit erősebb anyagból kell majd elkészíteni, továbbá a vezetőcsiga felfüggesztésére és pozicionálására is megnyugtatóbb megoldást kell kitalálni és szükség lesz még egy sodrony visszafeszítő szerkezetre, ami megakadályozza, hogy a terheletlen drótkötél laza állapotban összegubancolódjon.

Mindent összevetve egy kitűnő ötlettel gazdagodtunk, ami azon túl, hogy egy műszaki remekmű, még a méregdrága szobabiciklit is helyettesítheti :-)

"Lapzárta után" kaptam a hírt, hogy a technikai tökéletlenségeket Berci máris elhárította. Az opus 2 gyönyörűen muzsikál.

Gratulálunk Berci!

<<  >>