Ferenc-hegyi-barlang - június 4.

Kukatúra

Túránk célja: szemétszedés. A mai túrán négy vendégünk van. Este 7-kor a felszerelés összeválogatása után fél 8 környékén elindulunk a bejárathoz. Egyetlen női vendégünk a bejáratot meglátva, már kérdőre vonja, hogy le akar-e ide jönni egyáltalán, de végül mégiscsak a kíváncsiság kerekedik felül.

A Földgömb-teremben feláll a sorrend. Ketten - azaz hölgyvendégünk Ketteske, aki a sorban a második helyet foglalja el és negyedikként Négyeske - most vannak először ilyen túrán. Guru csapatunk elindul. Az Éva-kürtőn keresztül a Kettős-delta, majd a Ferde-terem és a T-elágazás következik az I. sz. DK-i főhasadékban. Északnak fordulva a II. sz. DK-i főhasadék közepe táján az alsó szintre ereszkedve néhány nejlonzacskóba botlunk. Továbbhaladva a Nemzetközi-teremnél újabb szemétre lelünk, elemet, törött flakont és zsebkendőt találunk. A III. sz. DK-i főhasadék alsó szintjéből a felmászáshoz érve, a hasadék felső peremén hason csúszva Ketteske ismét kételkedni kezd magában és bár meginog stabilitása, 0.05 km/óra sebességgel eléri a felmászási pontot, majd amikor leküzdi azt, Négyeskét bíztatja. Tudván, hogy ő is most van először barlangban, drukkol neki a kitartásához. Hármaska is nekivág a csúszó-mászó hadműveletnek és egy gátlástalan farpuki bátorításával hamar leküzdi az akadályt. Négyeske valamivel bátrabb, mint Ketteske, simán veszi az akadályt. Miután mindenki felmászott a III. sz. DK-i főhasadékba, a Két szikla és az Iszaptó termén keresztül kifelé indulunk a T-elágazáson és az Éva-kürtőn keresztül vissza a Földgömb-terembe. A Földgömb-teremben Négyeske bevallja, hogy egy kicsit megizzadt azon a 2-3 m-es hasas szakaszon.

A bejáratot elhagyva a parkolóban Ketteskéből előbújik az üzleti szellem, mivel nagyon megtetszik neki a barlangász élet, mindjárt egy laza licittel meg akarja vásárolni a kölcsönkapott overallt. Ha meg tudta volna venni, szerintem abban is aludt volna otthonában. Négyeskével is találkozunk legközelebb, csak előbb kiheveri fáradalmait.

A túra kb. 11 óra hosszúra sikeredett, és eredményes volt. Nem csak szemetet leltünk, hanem két új és jó csapattársat is.

Lovex