Tanfolyamos túra az aggteleki karsztvidéken - november 15-16.

Tavaly novemberben hagyományosan tanfolyami keretek között ismét bejárhattuk az aggteleki karsztvidék néhány barlangját. 15-én egy Baradla átmenő túra és aznap este a Kossuth-barlang volt terítéken. A Baradlában természetesen a Nehéz úton mentünk, majd bevettük magunkat a Retek-ág gyönyörű cseppkövei közé. Már itt is feltűnt a viszonylagos vízhiány, a bevezető szakasz "duzzasztóját" kivéve gyakorlatilag mindenhol száraz lábon át lehetett kelni. A Retek-ágban Sanyi és Vasek szokás szerint lemaradtak és "eltűntek". Természetesen mindenki arra gyanakodott, hogy heverésznek valahol és csak amikor megmutatták az egyesület által eddig bejáratlan mellékágban (Vörös-ág) készült fotókat, akkor kezdtek hinni nekik. A Vörös-ág a Reteg-ágban befelé (Dél felé) haladva jobbkézre esik. Bevezető szakaszát nem könnyű észrevenni, mert cseppkövek egész ármádiája rejtegeti az illetéktelenek szemei elől. A térkép szerint majdnem pontosan Nyugati irányban és igen tekintélyes hosszúságban folytatódik. Ezúttal nem jártuk be, de a jövőbeli látogatások egyik izgalmas és szép programja lehet.

A Kossuth-barlang szokott formáját hozta, jó agyagosan és megmerült csizmákkal caplattunk kifelé a rövidre sikeredett túrázás után.

16-ára egy Béke és egy Szabadság túrát terveztünk. A két barlang közül sajnos csak a Békébe jutottunk be. Itt már megdöbbentő volt a szárazság. Ez - azon túlmenően, hogy a barlanglátogatás egyik fő célja a tanfolyamosok 6 fokos vízbe áztatása, és ami a csekély vízállás miatt csaknem kudarcba fulladt - elég riasztó jelenség volt. Többen emlékszünk olyan őszi-téli alkalmakra, amikor a most teljesen száraz részeken folyamatosan a változó mélységű vízben lehetett csak átgázolni, botladozva a víz alatti mésztufagátakban. Rekord idő alatt értünk el a Kis omlásig, amin ketten még átmásztak (egyikük alul, a másikuk fölül), de a további túrázást végül a csapat zöme leszavazta.

Jócskán besötétedett már, mire átértünk a Szabadság-barlanghoz, ahol sajnos az ANP által kiosztott barlangkulccsal a váltott műszakban történt betörési próbálkozás ellenére sem sikerült behatoltunk. Meglehetősen csalódottan tertünk vissza a szállásunkra, hiszen alig vannak a társaságban olyanok, akik látták már ezt a heliktitjeiről híres barlangot.